You are currently viewing Uputstvo o pravilnoj ishrani

Uputstvo o pravilnoj ishrani

  • Post category:Fitnes

Proteini

Šta treba jesti

  • Belo meso : pileće grudi bez kožice, ćureće grudi bez kožice, teleće, konjsko i ovčje.
  • džigerice.
  • ribe, prvenstveno morske, a od slatkovodnih dolazi u obzir pastrmka.
  • morski plodovi

Spremati ih na roštilju ili dinstatnjem.

Nikako ih ne pržiti.

Po obroku pojesti do 150g.

Uz njih jesti salate bogate celulozom (kupus, krastavac, cveklu, šargarepu, papriku, karfiol), ali da nisu začinjeni sosevima i uljem.

  • jaja (belanac) u okviru jedne nedelje pojesti najviše dva žumanca.

Spremati ih na teflonu bez ulja ili kuvati. Po obroku pojesti do dva belanca ili jedno celo jaje.

  • soja i proizvodi od soje
  • mleko i posni mlečni proizvodi: jogurt i mlad posni sir.

Šta ne treba jesti

  • crveno masno meso svih životinja
  • jezerske i masne rečne ribe
  • kožicu bilo koje životinje
  • mesne preradjevine
  • konzervirani proizvodi
  • masne supe i čorbe
  • masni sirevi i proizvodi od mleka

Ugljeni hidrati

Šta treba jesti

Jesti složene ugljene hidrate koji kontinuirano oslobadjaju energiju i dovode do osećaja sitosti

  • krompir, integralni pirinač, grašak, pasulj, boraniju, ovsene i kukuruzne pahuljice
  • ražani i crni hleb
  • koristiti ražano, kukuruzno i brašno od celog zrna
  • voće u ograničenim količinama (jedna voćka po obroku), ukusna je u kombinaciji sa jogurtom.
  • med u malim količinama
  • dijetalni slatkiši u malim količinama

Ukoliko ih termički obradjujemo poželjno je da ih kuvamo i pečemo. Nikako ih ne pržiti.

Po obroku pojesti ugljenih hidrata u veličini jedne pesnice.

Ugljene hidrate ne mešati sa proteinima.

Ugljene hidrate ne unositi posle 16h.

Šta ne treba jesti

Izbegavati proste ugljene hidrate

  • beli šećer
  • kolače
  • bombone
  • čokolade (minimalna količina jedna štanglica u 2-3 dana)
  • torte
  • beli hleb
  • lisnata masna peciva
  • testenine i pice posle 16h
  • visoko kalorično voće (avokado)
  • džemove i marmelade
  • šlag

Masti

Šta treba jesti

Koristiti minimalno ulja i margarina prvenstveno biljnog porekla.

Kao dopunu za masti povremeno koristiti jezgrasto-bobičaste plodove ne više od jedne šake

  • orah
  • lešnik
  • badem
  • semenke

Šta ne treba jesti

Sve masti pogotovu masti životinjskog porekla.